Πρόνοια στα σχολεία για παιδιά με διαβήτη

Πρόνοια στα σχολεία για παιδιά με διαβήτη

Αρ. Πρωτ. 9420/06.11.08

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροί μαθητές που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 1, κατά την παραμονή τους στο σχολείο, καθώς δεν μπορούν να βασιστούν στον δάσκαλό τους, αλλά και καθώς δεν υπάρχουν σχολεία στελεχωμένα με νοσηλευτικό προσωπικό.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρει στη δημοσιότητα η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη "DAWN Youth" και εκπονήθηκε για τη διετία 2007-2008 σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Παιδιατρικού και Εφηβικού Διαβήτη.

Τα στοιχεία της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 9.200 εθελοντές από δεκατρείς χώρες, είναι αποκαλυπτικά για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 στο σχολικό περιβάλλον, εάν δεν ρυθμίσουν σωστά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι εννέα στα δέκα παιδιά έως 12 χρονών δεν μπορούν να βασιστούν στον δάσκαλό τους για να τα βοηθήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. Επιπλέον έξι στα δέκα παιδιά δεν μπορούν να ρυθμίσουν σωστά τον διαβήτη τους κατά την παραμονή τους στο σχολείο.
Πιο συγκεκριμένα ένα παιδί που έχει διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 1, κατά την παραμονή του στο σχολείο μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα έλλειψης προσοχής και δυσκολίας συγκέντρωσης ή ακόμα και να υποστεί σοκ, εάν δεν μπορέσει να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του. Για αυτό και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι. Οι συνέπειες ωστόσο είναι ιδιαίτερα σοβαρές και μακροπρόθεσμα, καθώς η αδυναμία ρύθμισης του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών του ασθενούς.
Τα προβλήματα, αλλά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σοβαρά και ξεκινούν από την έλλειψη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών, αλλά και από την προκατάληψη και τον φόβο των ίδιων των παιδιών να μην στιγματιστούν. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και ο Σύλλογος Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σύμφωνα με στοιχεία του οποίου κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 800 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά έως 14 ετών ανά 10.000.000 πληθυσμού.
Η απουσία σταθερού νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργεί εις βάρος όλων των μαθητών είτε έχουν διαγνωσθεί με προβλήματα υγείας είτε όχι, καθώς στο σχολικό περιβάλλον σημειώνονται τακτικά ατυχήματα. Η παρουσία ωστόσο νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τους μαθητές που πάσχουν από διαβήτη, καθώς θα απαλλαγούν γονείς και εκπαιδευτικοί από μία μεγάλη ευθύνη που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στο σχολείο. Πρόκειται για μια σοβαρή εισήγηση που έχει τεθεί σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Τοποθέτηση νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία» (Αρ. Πρ. 8852/19.03.08)

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα η απουσία νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία της χώρας και να είναι ασφαλή τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη;

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο πρόσληψης και τοποθέτησης νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας;

Απαντήσεις Υπουργείων